Asbest verwijderen als particulier
Moet ik asbesthoudend materiaal verwijderen?
U bent als particulier niet verplicht om asbesthoudende toepassingen in uw gebouw of woning te verwijderen, tenzij het asbest in slechte staat is of ingesloten zit en bij renovatiewerken bloot komt te liggen.
Welke asbesthoudende materialen mag ik als particulier zelf verwijderen?
U mag als particulier een geschroefde, hechtgebonden astbesthoudende plaat in zijn geheel verwijderen met een maximum van 35m2 per kadastraal perceel. Daarnaast mag u asbesthoudende vloertegels en/of niet-gelijmde asbesthoudende vloerbedekking met een maximum van 35m2 per kadastraal perceel verwijderen.
Heb ik een asbestinventarisatie nodig om als particulier het asbest te verwijderen?
U hebt geen asbestinventarisatie nodig als u het asbest zelf als particulier verwijderd. Als u deze werkzaamheden niet zelf doet moet u een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf inschakelen. Dit bedrijf is verplicht vooraf wel een asbestinventarisatie uit te laten voeren.
Hoe verwijder ik als particulier asbest?
Voordat u begint met het verwijderen van asbest, is het belangrijk dat u de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Wij raden aan om voldoende onderzoek uit te voeren naar de te treffen maatregelen, of alsnog een deskundige verwijderaar in te schakelen. Te treffen maatregelen zijn onder andere dat u beschermende kledij aantrekt, zoals een aansluitend masker (FFP3 klasse), handschoenen en eventueel een wegwerpoverall en afspoelbare schoenen. Daarnaast is het belangrijk dat u de onderliggende vloer of materialen afdekt met een folie of vuilniszak om loskomende stukken op te vangen. Tijdens het verwijderen is het van belang dat u geen grote werktuigen gebruikt die veel stof veroorzaken, maar slechts een tang of schoevendraaier en daarbij het materiaal niet breekt.
Krijg ik subsidie voor het verwijderen van asbest?
In Nederland krijgt u helaas (tijdelijk) geen subsidie voor het verwijderen van asbest. Het geld dat de overheid hiervoor heeft gereserveerd is sinds 2016 al op vanwege de grote vraag van particulieren. In Vlaanderen maakt u in bepaalde situaties wel kans op subsidies of premies. U kunt op de volgende kanalen zoeken of u een beroep kunt doen op een subsidie of premie:
Hoe ruim ik asbestafval op?
Het is belangrijk dat u het afbestafval dubbel en zo intact mogelijk verpakt. De beschermende kledij en materialen kunt u verwijderen en zorgvuldig in een losse zak verpakken en bij de rest van het asbestafval deponeren. Asbestafval dient apart gesorteerd te worden en mag niet bij het restafval worden toegevoegd. Raadpleeg uw gemeente hoe u dient om te gaan met het storten van asbesthoudende producten. Wanneer u binnenshuis asbest heeft verwijderend kunt u alles schoonmaken met water (nooit met een stofzuiger!).
Bij wie kan ik terecht met mijn asbestafval?
Dit verschilt per land en per gemeente. In Nederland kunt u over het algemeen het asbestafval inleveren bij de milieustraat in uw gemeente, waarbij u bij uw gemeente of milieudienst kunt informeren over hoe u dat moet doen. In Vlaanderen kunt u over het algemeen het asbestafval afvoeren naar een recyclagepark, waarbij u op voorhand kunt informeren bij uw afvalintercommunale of milieudienst hoeveel asbestafval u kunt aanleveren en hoe u dat moet doen.