Onderzoek naar ftalaten
De naam ftalaat is afgeleid van ftaalzuur. Ftalaten zijn chemische verbindingen, die vooral worden gebruikt als weekmakers: additieven die plastic flexibel maken. Ze komen voor in onder meer verpakkingen, wand- en vloerbedekking, films en folies, buizen, kozijnen, speelgoed en kabels. Een andere toepassing is als oplos- of fixatiemiddel in cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten, maar ook in verf en lak, rubber, lijm, inkt en bestrijdingsmiddelen. Verder kunnen ze fungeren als geleidingsstof voor geuren en andere cosmetische producten. Bis(2-ethylhexyl)ftalaat (DEHP) wordt het meest toegepast in de PVC productie. Di-isodecylftalaat (DIDP) en Di-isononylftalaat (DINP) komen het meest voor in babyspeelgoed.
Omdat ftalaten in grote hoeveelheden worden geproduceerd, komen ze vaak en in hoge concentraties voor in het milieu. Door hun toepassingen worden ze vooral in het menselijke lichaam aangetroffen. Vermoedelijk komt dat door gebruik van bijvoorbeeld cosmetische en verzorgingsproducten via de huid, inademing, maar vooral ook via de mond bij speelgoed voor baby’s en kleine kinderen.
Er is een Europees verbod op het gebruik van DEHP, DBP en BBP in alle speelgoed en kinderverzorgingsartikelen. Ook zijn DINP, DIDP en DNOP verboden in speelgoed en kinderverzorgingsartikelen die kinderen in hun mond kunnen stoppen – ongeacht of deze hiervoor bedoeld zijn.
DBP en DEHP staan op de prioriteitenlijst van OSPAR en DEHP komt ook voor op de lijst prioritaire stoffen van de Kaderrichtlijn Water.
Eurofins beschikt over de expertise om ftalaten te onderzoeken. Meer informatie over onze analysemogelijkheden vindt u op onze download pagina. Voor vragen kunt u contact opnemen met uw contactpersoon of belgie-env@eurofins.be. Onze experts helpen u graag verder.